Εργασία 3!

Το Flickr ενσωματώσει τη λογική της ανταλλαγής και της διαμοίρασης φωτογραφιών και βίντεο σε μία διαδικτυακή κοινότητα.

Πώς διαφέρει από το Facebook όσον αφορά τον διαμοιρασμό των φωτογραφιών;

Τι είναι το Creative Commons και με ποιο τρόπο η συνεργασία του με το  Flickr μπορεί να εμπλουτίσει τη μαθησιακή διαδικασία;

Ανεβάστε μερικές δικές σας φωτογραφίες από το Flickr στο ιστολόγιό σας και ετοιμάστε ένα μικρό άρθρο (blogging) για αυτές.

To creative commons αποτελεί μια οργάνωση μη κερδοσκοπική, η οποία έχει ως σκοπό στην επέκταση του εύρους των πνευματικών δικαιωάτων/έργων και επιτρέπει στους χρήστες να δηλώσουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο ποια είναι τα  δικαιώματα που διατηρούν και ποια δικαιώματα περιθωριοποιούν προς όφελος άλλων χρήστων. Επίσης, η συνεργασία του Creative Commons με το flickr μπορεί να εμπλουτίσει τη μαθησιακή διαδικασία με την επεξεργασία φωτογραφιών από creative commons με τη χρήση του paint ή άλλου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων και αναδημοσίευση στο flickr με αναφορά στον χρήστη τον οποία δημιουργησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Επιπρόσθετα, οι μαθητές μπορούν να ορίζουν τους δικούς τους περιορισμούς όσο αφορά τα δικαιώματα και τους περιορισμούς που θέλουν να ορίσουν. Οι μαθητές, επίσης, μπορούν να εργαστούν στο υλικό που ανεβάζει η τάξη τους με την επιλογή private to friends που προσφέρει το flickr.

facebook vs. flckr:

  1. Η εγγραφή μας αν δεν είναι ενεργή για 90 μέρες διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα και έτσι ό,τι υλικό υπήρχε σ’ αυτό χάνεται. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι καλύτερα να κρατούμε αντίγραφα των φωτογραφιών μας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να μην έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να χαθεί.  Στο facebook δεν ισχύει γιατί και να περάσουν 90 μέρες και να μην είσαι ενεργός δεν υπάρχει περίπτωση να σε διαγράψει!
  2. Το flickr προσφέρεται δωρεάν με μόνο περιορισμό το “ανέβασμα” εικόνων μέχρι 100MB και δύο βίντεο μέχρι 500MB (90 δευτερόλεπτα το καθένα) τον μήνα ενώ για το facebook τέτοιος περιορισμός δεν ισχύει.Αντιθέτως, υπάρχει απεριόριστος αριθμός φωτογραφιών και βίντεο ανά πάσα στιγμή.
  3. Στο flickr επιτρέπεται η δημιουργία των private groups όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη που θα έχουμε καλέσει όπως μαθητές και εκπαιδευτικοί. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια στη σελίδα χωρίς να διαμοιράζεται το υλικό σε τρίτους ενώ το facebook δεν αρρέχεται αυτή η δυνατότητα.  Αντιθέτως, όμως, στο facebook μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια σελίδα με ένα θέμα με σκοπό να δημοσιεύσουμε κάτι.

flicker album:

 

images

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s